varesina
tonno_pizza
poni_pizza_2021_fejlec
poni_terasz_slider_2021
PIZZA
kemence
foglalt_tabla
gosser

Pizza története

A pizza ma általánosan elterjedt, világszerte kedvelt étel, a közhit szerint olasz eredetű tésztaféle. A pizza eredete egészen a kőkorig nyúlik vissza. Tíz-tizenkétezer éwel ezelőtt még csak kovász nélküli lepénykenyeret készítette, a kézzel, lapos kövek között őrölt gabonalisztből víz hozzáadásával kevert pépet laposra dolgozták - hogy könnyen átsüljön -, és felforrósított kövön sütötték meg. Az így készült lepénykenyér persze nem volt lágy, szivacsos és rugalmas, de legalább könnyen emészthető és tápláló volt.
Pizza története

A pizza első megjelenése a dél-itáliai görög kolóniák (Magna Graecia) idejére tehető, Vergilius Aeneisében említik először. Az i. e. 3. században Marcus Porcius Cato a Róma történetéről írt munkájában említ egy „lapos kelt tésztát, melyet olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítenek, és köveken sütnek meg”. Pompeji városában a régészek feltárták a mai modern pizzériák elődjeit. A középkorban, 997-ben is feltűnt a pizza szó, ami akkoriban egyszerűen lepényt jelentett. A pékek arra használták, hogy kenyérsütés előtt megnézzék, eléggé felhevült-e a kemence. A kenyérsütés befejeztével pedig kihasználták a parázs melegét. A 19. századig az úgynevezett fehér pizzák készültek. A pizza tésztát tejföllel, vagy zsírral kenték meg, erre az alapra tették a feltéteket. A paradicsomot ekkor Európában még nem ismerték, ahogy az indiai vízi bivalyt sem, amelynek tejéből az igazi mozzarella sajt készül. A paradicsomot eleinte mérgezőnek hitték, és nem használták étkezéshez. A modern pizza feltalálását a nápolyi Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki 1889-ben a szavojai I. Umberto király és Margherita di Savoia királyné látogatása alkalmából különleges pizzát készített. A pizza az olasz nemzeti színekben készült: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom), és készítője a királynéról nevezte el. Ebből alakult ki a mai pizza. Kb. 1830-ig utcai árusok árulták a pizzát, majd Nápolyban megnyílt az első igazi pizzéria, az Antica Pizzeria, ami még mindig működik, a Via Port'Alba 18. szám alatt.

A 19. században az olasz bevándorlók magukkal vitték a pizza készítés mesterségét Amerikába, ahonnan az 1950-es években indult világhódító útjára.



« vissza

Nyitvatartás

Nyitvatartás:

HÉTFŐ

ZÁRVA

KEDD

ZÁRVA
Ideiglenes zárva tartás

a kialakult energia áremelés miatt.

SZERDA

12 - 22 óráig
rendelésfelvétel:

11.30 - 20.30-óráig

CSÜTÖRTÖK

12 - 22 óráig
rendelésfelvétel:

11.30 - 20.30-óráig

PÉNTEK

12 - 22 óráig
rendelésfelvétel:

11.30 - 20.30-óráig

SZOMBAT

12 - 22 óráig
rendelésfelvétel:

11.30 - 20.30-óráig

VASÁRNAP

12 - 21 óráig
rendelésfelvétel:

11.30 - 20.30-óráig

Elhelyezkedés

Elérhetőség

Rendelés felvétel:
(csak telefonon)


Szerdától - Vasárnapig

11.30 - 20.30-óráig

Hogyan készítsünk tökéletes cappuccinot otthon?

Rólunk írták!

Távol a belvárostól – külkerületi éttermek, street foodosok

Lehet, hogy vannak olyan budapesti utcák, ahol szinte képtelenség a bőség zavara miatt helyet választani, hogy merre ebédeljünk/vacsorázzunk, de mi a helyzet a külsőbb kerületekkel? Ezt a kérdést jártuk körbe, találkozván régi nagy kedvencekkel, bátor újítókkal, eleganciával és vagány street fooddal is. Örömmel nyugtáztuk, hogy remek hamburgert, pizzát, de még klasszikus magyaros ízeket is találunk a belvároson kívül.

XXI. kerület
Póni Caffe & Pizza


A csepeli Póni névadása nem véletlen, hiszen a Csikó sétányon találjuk az olaszos éttermet, pizzériát. Bruschetták, saláták, pasták és néhány nemzetközibb húsétel mellett a pizza a helyi kedvenc, mely tradicionálisan, fatüzelésű kemencében készül. Természetesen kiszállítanak a környékre, de pizzából a forró, legminőségibb élményt ott fogyasztva élhetjük át. Mi a pármai sonkásra szavazunk.

forrás: WE LOVE BUDAPEST,


Pizza & Bor!

A csepeli Póni Pizza szép csendben a kedvenc pizzériám lett. Július 25-én harmadszor is megrendezzük náluk kézműves borestünket. Semmi bonyolultra nem kell gondolni; a szervezkedés lényege, hogy aki ezen az estén ellátogat a Póniba, hogy ott szépen megvacsorázzon, azt meginvitálom egy jó pohárka kézműves borra! ;)

A helyfoglalás javallott.

A Póni - ahogy neve is sugallja :) - pici, ezért javallott az asztalfoglalás, amit a következő elérhetőségeken tehetnek meg:

telefon: +36307571794

e-mail: info@ponicaffe.hu

Egyébiránt

web: www.ponicaffe.hu

cím: 1213 Bp. Csikó sétány 2/b.

Borbaráti Üdvözlettel:

Kovács Antal

Pincearon.hu -

Kézműves borok társaságában!

Gyí, te cocó: Póni Pizzéria

Kézműves borest vol. 2.
Pénteken, este 7 órától ismét Csepel! Múlt havi borestünk olyan jól sikeredett a pizza szentélyben, hogy nincs mese, repetázunk. Az előző alkalom "nagy történéséről" pár héttel ezelőtt elfelejtettem beszámolni, na de most :

Zajlik a vacsora szépen rendben a CSIKÓ sétányon a PÓNIBAN, egyszer csak megérkezik két vendég LÓHÁTON! Mondanom sem kell, kerekedett a szeme mindenkinek. Én például annyira meglepődtem, hogy még fotót is elfelejtettem készíteni. Nesze neked 8 mpixeles, vágódeszka méretű okostelefon... :D

A vendéglő félelmetesen jó pizzái és tésztái mellett két extra fogás is kínálatra kerül pénteken. Az egyik egy grillezett kacsamáj lesz, sült almakarikával és kalács pirítóssal. A másik étek pedig egy rózsaszínűre sütött kacsamell, vargányával és zöldfűszeres polentával.

Figyelem: a  vacsora vendégek számára egy jó pohárka kézműves borral kedveskedünk!

Érdemes asztalt foglalni, mert a Póni teraszán nincs túl sok asztal, nehogy lemaradjon: +36307571794.

Nagy Szeretettel:

Kovács Antal, örökös magyar sommelier-bajnok

KAPCSOLAT

Telefon: 0630/757-1794


E-mail: info@ponicaffe.hu