fél kg liszt
egy kocka élesztő fele
1 dl langyos tej
cukor
só
Elkészítés:
Langyos tejbe cukrot teszünk és ebbe morzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
Kimérjük a fél kiló lisztet, közepébe mélyedés készítünk, és a mélyedésbe sót szórunk. Ide kerül a felfuttatott élesztő is, majd elkezdjük az élesztőhöz keverni a lisztet. Szükséges mennyiségű langyos vizet adagolunk hozzá, amíg összeáll a tészta. Kb. 10 percig dagasztjuk. Amikor a tészta szép sima, tálba tesszük, megszórjuk kevés liszttel, letakarjuk konyharuhával, és meleg helyen kelesztjük fél órát… Utána kinyújtjuk, megpakoljuk és megsütjük. 2 tepsire elég mennyiség.
Pizzatészta II. (tojásos pizzatészta)
Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 tojás
2 dl tej
2 evőkanál olaj
1,5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1 mokkáskanál só
Elkészítés:
A tejet langyosra melegítjük. Az elmorzsolt élesztőt és a cukrot egy kevés liszttel elkeverjük, és egy kis tejet öntünk hozzá. Hagyjuk, hogy megkeljen. Amikor megkelt és felfutott az élesztő, összedolgozzuk a liszttel, a tojással, a sóval és az olajjal, és jól összegyúrjuk. Utána 30 percig langyos helyen pihentetjük. Félujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd olajjal kikent és liszttel megszórt tepsibe tesszük. Félig megsütjük, rátesszük a tölteléket és a sajtot, majd visszatesszük a sütőbe. Ha a sajt ráolvadt, kivesszük, és már tálalhatjuk is.
Pizzatészta III. (olajos pizzatészta)
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
4 dkg élesztő
1 dl olíva- vagy más étolaj
3 dl víz
kevés só
Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos, lisztes vízbe morzsoljuk és megkelesztjük. Ha megkelt a kovász, az átszitált liszthez hozzákeverjük, utána hozzáadjuk az olajat is. Majd annyi vizet keverünk hozzá, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Ezután a felületét olajjal megkenjük, letakarva 30-40 percig kelesztjük. Ha megkelt, a tésztát kinyújtjuk. Ebből a mennyiségből 5-6 db 20 cm-es átmérőjű pizzát kapunk. Sütés előtt olajjal megkenjük, villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben kb. 8 percig elősütjük. Kivéve a sütőből a pizzát, ismét megkenjük olajjal, ráöntjük az előre elkészített pizza szószt. A sütőbe visszatéve 4 percig sütjük még. Ez után rátesszük az előkészített rávalókat és 3-4 perc alatt készre sütjük.
Pizzatészta IV. (bazsalikomos-köményes pizzatészta)
Az élesztőt elmorzsoljuk a vízben, felfuttatjuk, majd a hozzávalókat sima tésztává gyúrjuk. A cipót letakarva szobahőmérsékleten egy órát pihentetjük. (Gyorsabban megkel, ha letakarva 20 percre a kinyitott forró sütő ajtaja elé tesszük, úgy kelesztjük.) Végül lisztezett deszkán kinyújtjuk 1-1,5 cm vastagra.
Pizzatészta V. (oregánós pizzatészta)
Hozzávalók:
1 kg liszt
2 csapott evőkanál só
1 evőkanál szárított oregano
frissen őrölt fekete bors
2 tasak szárított élesztő
2 teáskanál cukor
6 dl langyos víz
6 evőkanál olívaolaj
olívaolaj a tál kikenéséhez
Elkészítés:
Először langyosra melegítjük a lisztet a mikróban úgy, hogy a legalacsonyabb fokozatra zacskóstul betesszük 1 percre, aztán beleszitáljuk egy nagy tálba és hozzákeverjük a sót, a szárított oregánót és ízlés szerinti mennyiségben a frissen őrölt borsot. Egy nagy keverőtálba beleszórjuk a szárított élesztőt és a cukrot. Langyos vízzel simára keverjük és hozzátesszük az olívaolajat is. Kézi robotgéppel, a tésztadagasztó karokat használva, lassú fokozaton elkezdjük az élesztős-olajos vízbe apránként belekeverni a fűszeres lisztet. Amikor már az összes lisztet beledolgoztuk, akkor nagyobb fokozatra váltunk a gépen és 6-7 perc alatt hólyagosan simára dagasztjuk a pizzatésztát.
Pizzatészta VI. (tejes pizzatészta)
Hozzávalók:
A kovászhoz:
2 dl langyos tej
1 db élesztő
1 teáskanál cukor
+
1 kg liszt
ízlés szerint só
1-2 evőkanál olaj
érzés szerint tej, hogy gyúrható tésztát kapjunk
2 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 csomag élesztő (7 gramm)
csipetnyi tengeri só
1/3 bögre meleg víz
1 evőkanál olívaolaj
néhány csepp méz
A teljes kiőrlésű lisztbe mindent beledarálnak, nemcsak a magbelet, mint a fehér lisztnél. Belekerül a csíra és a maghéj is. Emiatt megmarad a vitamintartalma a lisztnek. E és B vitaminban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag. A tönköly egy olyan búzafajta, amiben sokkal több a fehérje, vitamin és ásványi anyag, mint a hagyományos búzában.
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük legalább 250 fokra. A meleg vízben elkeverjük a mézet, beletördeljük az élesztőt, felfuttatjuk (5-10 perc, amíg a bögre széléig nem fut fel a kovász). Egy nagy tálba szórjuk a teljes kiörlésű tönkölylisztet, a sót, és a kovászt, majd összedolgozzuk, amíg már nem ragad a kezünkhöz, vagy a keverőlapáthoz a tészta. Érzés szerint adagolhatunk hozzá (ha szükséges) még egy pici vizet vagy egy kevés lisztet. Puha, lágy masszát kapunk. Letakarjuk konyharuhával és meleg helyen pihentetjük. Amikor kb. kétszeresére hízott (10-15 perc) újra átgyúrjuk, megint pihentetjük pár percet. Végül formára nyújtjuk, megpakoljuk a feltétekkel és forró sütőben megsütjük.
Távol a belvárostól – külkerületi éttermek, street foodosok
Lehet, hogy vannak olyan budapesti utcák, ahol szinte képtelenség a bőség zavara miatt helyet választani, hogy merre ebédeljünk/vacsorázzunk, de mi a helyzet a külsőbb kerületekkel? Ezt a kérdést jártuk körbe, találkozván régi nagy kedvencekkel, bátor újítókkal, eleganciával és vagány street fooddal is. Örömmel nyugtáztuk, hogy remek hamburgert, pizzát, de még klasszikus magyaros ízeket is találunk a belvároson kívül.
XXI. kerület
Póni Caffe & Pizza
A csepeli Póni névadása nem véletlen, hiszen a Csikó sétányon találjuk az olaszos éttermet, pizzériát. Bruschetták, saláták, pasták és néhány nemzetközibb húsétel mellett a pizza a helyi kedvenc, mely tradicionálisan, fatüzelésű kemencében készül. Természetesen kiszállítanak a környékre, de pizzából a forró, legminőségibb élményt ott fogyasztva élhetjük át. Mi a pármai sonkásra szavazunk.
forrás: WE LOVE BUDAPEST,
Pizza & Bor!
A csepeli Póni Pizza szép csendben a kedvenc pizzériám lett. Július 25-én harmadszor is megrendezzük náluk kézműves borestünket. Semmi bonyolultra nem kell gondolni; a szervezkedés lényege, hogy aki ezen az estén ellátogat a Póniba, hogy ott szépen megvacsorázzon, azt meginvitálom egy jó pohárka kézműves borra! ;)
A helyfoglalás javallott.
A Póni - ahogy neve is sugallja :) - pici, ezért javallott az asztalfoglalás, amit a következő elérhetőségeken tehetnek meg:
telefon: +36307571794
e-mail: info@ponicaffe.hu
Egyébiránt
web: www.ponicaffe.hu
cím: 1213 Bp. Csikó sétány 2/b.
Borbaráti Üdvözlettel:
Kovács Antal
Pincearon.hu -
Kézműves borok társaságában!
Gyí, te cocó: Póni Pizzéria
Kézműves borest vol. 2.
Pénteken, este 7 órától ismét Csepel! Múlt havi borestünk olyan jól sikeredett a pizza szentélyben, hogy nincs mese, repetázunk. Az előző alkalom "nagy történéséről" pár héttel ezelőtt elfelejtettem beszámolni, na de most :
Zajlik a vacsora szépen rendben a CSIKÓ sétányon a PÓNIBAN, egyszer csak megérkezik két vendég LÓHÁTON! Mondanom sem kell, kerekedett a szeme mindenkinek. Én például annyira meglepődtem, hogy még fotót is elfelejtettem készíteni. Nesze neked 8 mpixeles, vágódeszka méretű okostelefon... :D
A vendéglő félelmetesen jó pizzái és tésztái mellett két extra fogás is kínálatra kerül pénteken. Az egyik egy grillezett kacsamáj lesz, sült almakarikával és kalács pirítóssal. A másik étek pedig egy rózsaszínűre sütött kacsamell, vargányával és zöldfűszeres polentával.
Figyelem: a vacsora vendégek számára egy jó pohárka kézműves borral kedveskedünk!
Érdemes asztalt foglalni, mert a Póni teraszán nincs túl sok asztal, nehogy lemaradjon: +36307571794.