varesina
tonno_pizza
poni_pizza_2021_fejlec
poni_terasz_slider_2021
PIZZA
kemence
foglalt_tabla
gosser

A kávé eredete

Számos feltételezés létezik a kávé eredetével kapcsolatosan. Az egyik legenda egy kecskepásztorhoz kötődik. Egy másik legenda szerint Gábriel arkangyal adta a kávét Mohamednek. Egy harmadik történet szerint egy száműzött szufi bölcs talált rá a kávécserjére, melynek gyümölcse megmentette őt és tanítványait az éhhaláltól...
A kávé eredete

 A kávé eredete mára a legendák és mítoszok ködébe vész, az egyik (és talán legvalószínűbb) történet szerint már i.e. 300 körül felfedezték a kávészemek frissítő hatását. A legenda Kaldiról szól, egy ifjú pásztorról az antik Arábiában, aki gyakran vitte kecskéit a közeli hegyi legelőre, egy kolostor szomszédságába.
Kecskéi, mikor lelegelték egy különleges, ismeretlen bokor piros bogyóit, a pásztorfiú legnagyobb ámulatára nyugtalanná váltak. Mivel azt gondolta, hogy mindez az ördög műve, Kaldi összeszedte a titokzatos bokor gyümölcseit, és elvitte azokat a kolostorba megmutatni az aggastyán apátnak, Yahiának.

A szerzetesek, megegyezve abban, hogy valóban minden bizonnyal az ördög művéről van szó, azonnal elégették a megrontó hatású hegyi cserje leveleit és bogyóit. De a bogyók olyan isteni aromát árasztottak magukból égés közben, hogy a szerzetesek kíváncsiságukban összegyűjtötték az elégett bogyókból megmaradt port, s főzetet készítettek belőle. A főzetből egy nagyon sötét színű, illatos, sűrű italt nyertek. Egyre növekvő kíváncsisággal nagyokat kortyolgattak belőle. Legnagyobb meglepetésükre úgy felélénkültek, hogy az esti rituális imádkozások során mindig is érzett szokásos fáradtságuk és álmosságuk hirtelen elillant. Hamar rájöttek, hogy ezekkel a bogyókkal, megpörkölve őket, el lehet űzni az álmosságot. Így kezdtél el használni őket gondolkodásuk serkentésére, illetve az éjféli imádkozások megkönnyítésére: így lett ebből a "pokoli sötét" italból az Ég ajándéka.
Azóta a kávé nem csupán egy egyedüli és utánozhatatlan ital, hanem egy igazi rítus. Mindennapjaink ellenállhatatlan illata, egy finom korty, amely regenerál minket, dédelget és kényeztet.

A kávé népszerűsítését a legrégibb monda Mohamednek, az iszlám vallás megalapítójának tulajdonítja. A hagyomány szerint egy alkalommal, amikor súlyos betegen feküdt az ágyán, megkönyörült rajta Allah, és Gábriel arkangyallal küldött neki egy gyógyító italt, amely fekete volt, mint a Kábakő Mekkában. Ez a "qahwa" (izgató) Mohamedbe ifjú erőt öntött, olyannyira, hogy az ital elfogyasztása után képes volt negyven férfit kiemelni a nyeregből, majd ugyanennyi nőt megismertetni a szerelemmel.

 

Egy harmadik történet szerint egy száműzött szufi bölcs talált rá a kávécserjére, melynek gyümölcse megmentette őt és tanítványait az éhhaláltól.
Léteznek olyan írásos bizonyítékok, melyek szerint egy arab tudós, Avicenna már 1000 körül gyógyszerként alkalmazta a fekete levest. Emellett több réges-régi arab mesében is felbukkan egy titokzatos, keserű ital.

E legendák közül természetesen egyik sem bizonyított. Valószínűsíthetően a kávéital elterjedése folyamán jöttek létre, elősegítve az új itallal való megbarátkozást.

A "qahwe", "kahwe" bizonyíthatóan arab szavak, amelyekkel európai utazók találkoznak Arábiában, sőt a törökök is a "kahwe" szót vették át és terjesztették el az oszmán birodalomban. Ebből ered a mi kávé szavunk is, ellentétben más európai nyelvekkel, amelyek a latin coffea szót vették át, és használják saját kiejtésük és helyesírásuk szerint. Az említett arab szavak eredeti jelentése bor volt, és valószínűleg azért vitték át jelentését a kávéra is, mert hasonló élénkítő, hangulatjavító hatása volt.



« vissza

Nyitvatartás

Nyitvatartás:

HÉTFŐ

ZÁRVA

KEDD

ZÁRVA
Ideiglenes zárva tartás

a kialakult energia áremelés miatt.

SZERDA

12 - 22 óráig
rendelésfelvétel:

11.30 - 20.30-óráig

CSÜTÖRTÖK

12 - 22 óráig
rendelésfelvétel:

11.30 - 20.30-óráig

PÉNTEK

12 - 22 óráig
rendelésfelvétel:

11.30 - 20.30-óráig

SZOMBAT

12 - 22 óráig
rendelésfelvétel:

11.30 - 20.30-óráig

VASÁRNAP

12 - 21 óráig
rendelésfelvétel:

11.30 - 20.30-óráig

Elhelyezkedés

Elérhetőség

Rendelés felvétel:
(csak telefonon)


Szerdától - Vasárnapig

11.30 - 20.30-óráig

Hogyan készítsünk tökéletes cappuccinot otthon?

Rólunk írták!

Távol a belvárostól – külkerületi éttermek, street foodosok

Lehet, hogy vannak olyan budapesti utcák, ahol szinte képtelenség a bőség zavara miatt helyet választani, hogy merre ebédeljünk/vacsorázzunk, de mi a helyzet a külsőbb kerületekkel? Ezt a kérdést jártuk körbe, találkozván régi nagy kedvencekkel, bátor újítókkal, eleganciával és vagány street fooddal is. Örömmel nyugtáztuk, hogy remek hamburgert, pizzát, de még klasszikus magyaros ízeket is találunk a belvároson kívül.

XXI. kerület
Póni Caffe & Pizza


A csepeli Póni névadása nem véletlen, hiszen a Csikó sétányon találjuk az olaszos éttermet, pizzériát. Bruschetták, saláták, pasták és néhány nemzetközibb húsétel mellett a pizza a helyi kedvenc, mely tradicionálisan, fatüzelésű kemencében készül. Természetesen kiszállítanak a környékre, de pizzából a forró, legminőségibb élményt ott fogyasztva élhetjük át. Mi a pármai sonkásra szavazunk.

forrás: WE LOVE BUDAPEST,


Pizza & Bor!

A csepeli Póni Pizza szép csendben a kedvenc pizzériám lett. Július 25-én harmadszor is megrendezzük náluk kézműves borestünket. Semmi bonyolultra nem kell gondolni; a szervezkedés lényege, hogy aki ezen az estén ellátogat a Póniba, hogy ott szépen megvacsorázzon, azt meginvitálom egy jó pohárka kézműves borra! ;)

A helyfoglalás javallott.

A Póni - ahogy neve is sugallja :) - pici, ezért javallott az asztalfoglalás, amit a következő elérhetőségeken tehetnek meg:

telefon: +36307571794

e-mail: info@ponicaffe.hu

Egyébiránt

web: www.ponicaffe.hu

cím: 1213 Bp. Csikó sétány 2/b.

Borbaráti Üdvözlettel:

Kovács Antal

Pincearon.hu -

Kézműves borok társaságában!

Gyí, te cocó: Póni Pizzéria

Kézműves borest vol. 2.
Pénteken, este 7 órától ismét Csepel! Múlt havi borestünk olyan jól sikeredett a pizza szentélyben, hogy nincs mese, repetázunk. Az előző alkalom "nagy történéséről" pár héttel ezelőtt elfelejtettem beszámolni, na de most :

Zajlik a vacsora szépen rendben a CSIKÓ sétányon a PÓNIBAN, egyszer csak megérkezik két vendég LÓHÁTON! Mondanom sem kell, kerekedett a szeme mindenkinek. Én például annyira meglepődtem, hogy még fotót is elfelejtettem készíteni. Nesze neked 8 mpixeles, vágódeszka méretű okostelefon... :D

A vendéglő félelmetesen jó pizzái és tésztái mellett két extra fogás is kínálatra kerül pénteken. Az egyik egy grillezett kacsamáj lesz, sült almakarikával és kalács pirítóssal. A másik étek pedig egy rózsaszínűre sütött kacsamell, vargányával és zöldfűszeres polentával.

Figyelem: a  vacsora vendégek számára egy jó pohárka kézműves borral kedveskedünk!

Érdemes asztalt foglalni, mert a Póni teraszán nincs túl sok asztal, nehogy lemaradjon: +36307571794.

Nagy Szeretettel:

Kovács Antal, örökös magyar sommelier-bajnok

KAPCSOLAT

Telefon: 0630/757-1794


E-mail: info@ponicaffe.hu